ד"ר פבל אילין, מנהל המלר"ד של מאוחדת באשדוד, עם הנחיות לחג המדורות
14.05.25 / 12:36
בכל שנה סביב ל"ג בעומר, רופאי המוקד לרפואה דחופה של מאוחדת רואים את אותו דפוס חוזר – ילדים, בני נוער ולעיתים גם מבוגרים מגיעים עם כוויות, פגיעות עיניים, שאיפת עשן והרעלות מזון.
ד"ר פבל אילין, מנהל מלר"ד מאוחדת באשדוד, עם הנחיות שיכולות למנוע את הפנייה הבאה – ולשמור על חג בטוח לכולם

ל"ג בעומר עלול להפוך מרגעי חוויה לזמן של סיכון – בעיקר עבור אוכלוסיות רגישות. חשוב להיערך מראש, להכיר את הסיכונים, ולהישמר בזמן אמת.
מי נמצא בסיכון:
ילדים ובני נוער – בשל חוסר זהירות או השגחה לקויה
חולי ריאות – כולל חולי אסתמה ו־COPD – רגישים מאוד לעשן
פעוטות, קשישים ואנשים עם מגבלות רפואיות – מומלץ שיימנעו משהייה ממושכת ליד מדורות.
ד"ר אילין מדגיש: "אם ידועה מראש רגישות נשימתית או רקע רפואי – חשוב להגיע מוכנים: משאף בתוקף, מרשמים זמינים, מקום עם אוורור טוב ולהתרחק מהעשן ברגע שמופיעים תסמינים".
גם עם כל ההכנות – פגיעות עלולות להתרחש. במקרים כאלה, חשוב לדעת איך לפעול נכון כבר מהרגע הראשון.
כוויות - כוויה בפנים, במפשעה או בידיים – דורשת פנייה מיידית למיון, כוויה באזורים אחרים – לשטוף במים פושרים -ולא לשים בקרח- במשך 10–15 דקות, לא למרוח חמאה/שמן. לכסות בפד סטרילי או מגבת נקייה ולהגיע לבדיקה רפואית.
פגיעת עין מגיץ או אפר - לא לשפשף, לשטוף במים ולפנות לרופא או למיון אם מופיעה תחושת גוף זר, כאב או אודם.
שאיפת עשן - תסמינים: שיעול, קוצר נשימה, תחושת חנק, צריבה בגרון או בעיניים. חולי ריאות – לפנות למוקד או מיון לפי חומרת ההחמרה. אחרים – להתרחק מיידית מהעשן ולפנות למוקד רפואי דחוף אם נמשכים התסמינים.
הרעלת מזון- הופעת הקאות/שלשולים – לשתות הרבה מים. אם מופיעים סימנים של חולשה קיצונית, תשישות או בלבול – לגשת לבדיקה רפואית בהקדם.
מתי חייבים לפנות מיידית למלר"ד או למיון?
כוויות באזורים רגישים (פנים, מפשעה, ידיים), פגיעה בעין, חבלת ראש או חשד לשבר, סימני התייבשות (עייפות קיצונית, חיוורון, בלבול), קשיי נשימה או חשש לחנק, כוויות בפה (למשל מאכילת מזון חם מדי כמו מרשמלו) הם מקרים שמחייבים פנייה מיידית למלר"ד או למיון.
שעות פעילות מלר"ד מאוחדת אשדוד:
ימים א'–ה' + 19:30-23:00, שישי – 15:00-23:00 ושבת – 11:00-23:00.