זהירות, מתים משפעת
24.01.25 / 10:04
בחודש האחרון נפטרו 6 חולים משפעת - 5 ילדים ואישה בנוסף 4 נשים מורדמות ומונשמות בטיפול מרץ עקב סיבוכי שפעת.
מתחילת העונה ועד לשבוע שעבר אושפזו 2,057 חולים מאומתים בבתי החולים ברחבי הארץ, מתוכם 1372 מבוגרים, 620 ילדים, ו-65 נשים הרות.
עד לא מזמן היינו אומרים זו רק שפעת – עתה נראה כי יש מקום לדאגה כמו שלא הייתה מעולם – גם כשאנשים לקו בשפעת קלה וגם כשהרופאים אמרו שזה שום דבר, הם נפטרו או אושפזו במצב קשה.
רק בחודש האחרון בישראל נפטרו ילדים משפעת - בת 13 מאלעד . בן 5 מבת ים , בת 18 מירושלים, בן 13 מצפת והיום שישי, בת 5 מכפר סבא ובת 40 מתה מתדהר – זה התחיל כשפעת קלה ועבר לקריסת מערכות.
אין סימנים מוקדמים, אי אפשר להצביע על אזור נגוע מסוים, גם לא על גיל – כי מתים בכל הגילאים, גם אין קשר למחלות רקע, אך ניתן לומר שהחודש הזה הוא הכי קשה שהיה מאז ומעולם ויש שמזהירים שזה רק ילך ויגבר בחודשים הקרובים.
מצד שני, לא ידוע על מקרה שבו מישהו התחסן ואושפז ויש רופאים שאומרים שהקמפיין של מתנגדי החיסונים גרמו לכך שרבים לא התחסנו ומכאן התופעה השנה.
מצד שני אומרים שהחיסון אינו 100 הרמטי כי אם מונע הדבקות ברמה של כ70% ולכל הפחות מונע את הסתבכות המחלה.
פרופ' נשר מספר: "הרבה מהם אומרים שהם מצטערים שהם לא התחסנו. מרבית האנשים שמאושפזים הם אנשים לא מחוסנים. אמנם החיסון לא נותן מאה אחוז הגנה, זה לא כמו חיסון הטטנוס, ובכל זאת - גם אם הוא יוריד ב-70-60 אחוזים את הסיכוי להידבק, מדובר בהשפעה מאוד גדולה".
פרופ' נשר "הנזק גדול מאוד, אנחנו רואים שיש ירידה בחיסונים, גם של חיסוני השגרה, ואנשים לא מבינים שהדבר המשמעותי ביותר של המאה ה-20 היה החיסונים, זה מה שהביא את השינוי הדרמתי ביותר מבחינת הבריאות ומערכות הבריאות. והיום מוותרים על זה בגלל חוסר הבנה של הסיטואציה. חיסונים מצילי חיים, במאה ה-18 אנשים מתו על ימין ועל שמאל ממחלות שניתן היה למנוע באמצעות חיסונים".
התפשטות המחלה – לא רק מתים:
מתחילת העונה ועד לשבוע שעבר אושפזו 2,057 חולים מאומתים לשפעת ב-13 בתי חולים ברחבי הארץ, מתוכם 1372 מבוגרים, 620 ילדים, ו-65 נשים הרות
186 חולים בטיפול נמרץ, מתוכם 53 ילדים ותינוקות.
במקרים הבאים אל תהססו לפנות לחדר המיון
חום: מעל 38.5 מעלות, יותר משלושה ימים.
התייבשות: אי מתן שתן מעל 10 שעות, מעל 3 הקאות, הימנעות משתיה, ריריות פה יבשות.
זיהום: הופעת דימומים תת עוריים ("פטכיות").
קוצר נשימה: מעל 20 נשימות במבוגר ומעל 40 בתינוק לדקה, צלעות בולטות, חוסר יכולת להשלים משפט.
לב: לחץ בחזה המקרין לכתף, לצוואר, ללסת או לגב, עם או בלי זיעה קרה או קוצר נשימה. שיעול דמי.
הפרעה נוירולוגית: ירידה במצב ההכרה, חולשה או שיתוק בצד אחד של הפנים או הגוף, כאבי ראש חריגים בעוצמתם או כאלה שמעירים מהשינה.