מחסור עולמי בשמן זית: האם גם בישראל יתרוקנו המדפים?
09.03.24 / 10:52
האם אתם זוכרים את טעם שמן זית טרי, טבול בלחם? בקרוב, ייתכן שזה יהפוך לזיכרון נוסטלגי בלבד. משבר האקלים פוגע קשות בענף הזית, גורם לירידה משמעותית ביבולים ומוביל למחסור עולמי בשמן זית. בישראל, התלויה ביבוא של כ-60% מהשמן, ההשפעות כבר מורגשות: מחירי שמן זית מזנקים, והזמינות שלו על המדפים הולכת ופוחתת.
הקשר בין משבר האקלים לבין ירידה ביבולי זית מושפע מגלי חום קיצוניים, בצורות ומזיקים חדשים פוגעים קשות בעצי הזית ופוגעים ביכולת שלהם לייצר פירות.
נתונים סטטיסטיים על המחסור העולמי מצגים ירידה של כ-30% ביבולי זית באירופה, עלייה של 100% במחיר שמן זית בשנה האחרונה.
המצב בישראל ירידה בכמות שמן הזית המיוצר בארץ, עלייה במחירי שמן זית, חשש למחסור עתידי.
בחודשים האחרונים ביצע משרד הבריאות ריקול לשמן זית מזויף, שיובא מטורקיה, לאחר שמבדיקה שערך התגלה כי "שמן זית מעולה בכבישה קרה", שייבאה חברת "אופאל יאצא" מאיזמיר שבטורקיה, אינו עונה להגדרת שמן זית. עוד הרחיב המשרד את הריקול והחיל אותו על מוצרים נוספים ועל מועדי ייצור נוספים, שנבדקו ונמצאו כלא עונים להגדרת שמן זית.
החקלאים מדווחים על הפגיעה בענף, פגיעה בתרבות האוכל הישראלית, עלייה במחירי מוצרים אחרים המכילים שמן זית, פגיעה כלכלית בחקלאים ובמגזר העסקי.
החקלאים שמגדים עצי זית בישראל הולכים ומתמעטים והתחזית הקשה היא שבעוד שש שנים כבר לא יהיה יותר ייצור שמן זית עצמי בישראל.
בשנה שעברה מחיר בקבוק שמן זית בישראל עמד על 20-23 שקל, כיום הוא כבר עומד על ממוצע של של 45-50 שקל. זינוק של יותר מ-100%. בעקבות כך, ישנם שמני זית מזויפים רבים שנמכרים בישראל צריך להיזהר.
משבר האקלים מאיים על אחד המוצרים הבסיסיים והאהובים ביותר במטבח הישראלי.
יש לפעול באופן מיידי כדי להתמודד עם המחסור הצפוי השקעה במחקר ופיתוח של זנים עמידים יותר לתנאי אקלים קשים.
תמיכה בחקלאים מקומיים ופיתוח ייצור מקומי של שמן זית. העלאת המודעות בקרב הציבור לחשיבות של שמירה על הסביבה.
האם אנו מוכנים לוותר על שמן זית? הגיע הזמן להתעורר ולפעול לפני שיהיה מאוחר מדי.